2020. június 22., hétfő

Madárhangok a Föld különböző tájairól

Német kutatók kezdeményezésére indult el a Hajnali kórus (Dawn Chorus) elnevezésű projekt - bárki beküldhetett hangfelvételt a lakóhelyén rögzített hajnali madárkoncertről. Ezek a felvételek felkerültek egy hangtérképre, mely szabadon megnézhető és meghallgatható.

Link a térképhez: https://dawn-chorus.org/the-chorus/

2020. május 27., szerda

Az Anahakan-rózsa

Forrás: https://laesia.wordpress.com/2015/02/28/az-anahakan-rozsa

Ez a történet valamikor régen, Örményországban esett meg. A régi tudós könyvekben meg volt írva, hogy van valahol egy kert, abban a kertben egy rózsabokor, az Anahakan-rózsa, s ha ez a rózsabokor egyszer kivirágzik, a virága halhatatlanná teszi a kert gazdáját.
A kert gazdája ki lett volna más, mint Örményország királya, aki nagyon-nagyon vigyázott erre a rózsabokorra, az ő bokrára. Minden tavasszal új kertészt fogadott, akinek egyetlen feladata volt a rózsabokrot ápolni, gondozni.
A kertészek ügyesen és figyelmesen láttak munkához: felásták a rózsa körül a földet, trágyázták, kapálták, gyomlálták, irtották a kártevőket, öntözték, ahogy kell…

2020. május 25., hétfő

Szepesi Zsuzsanna: Az erdő hálája

(Mesés természet” ökomese-gyűjtemény, 11.)
Forrás: https://recity.hu/az-erdo-halaja


Egyszer volt, hol nem volt, futóhomokon és zsombékon is túl, volt egy varázslatos erdő. Dús lombú fáin mókusok játszottak, üde zöld bokraiban madarak fészkeltek. Tisztásainak harmatos füvét őzikék legelték. Virágok és gombák tarkították finom földjét. Csoda volt ott az élet, s bölcs uralkodója nagyon vigyázta minden értékét. Ha kirándulók vetődtek arra, sosem verték fel az erdő csendjét, nem zavarták meg lakóinak nyugalmát. Ők is átélték a csodát, jól érezték ott magukat.

Az erdő minden lakója boldog és elégedett volt, kivéve az öreg erdőkirály egyetlen leányát. Őt rettenetesen zavarta a hajnaltól zengő madárdal. Szobája ablaka alatt az őrök feladata csak az volt, hogy elhessegessék onnan a dalolni kezdő kismadarakat.

2020. május 21., csütörtök

Mire érdemes figyelni a kiránduláson (szabályok)

  • Hazánkban minden erdő látogatható – kivéve a fásítási területeket (ahol 2 m-esnél kisebbek a fák), hiszen itt védeni kell a facsemetéket, valamint időnként előfordulnak lezárt erdőterületek (pl. vadászat vagy időjárási okok miatt /ez lehet pl. ha túl sok jég fagy a fákra és emiatt balesetveszélyessé válik az erdőrész/). Szintén nem látogathatók olyan különleges területek (erdőrezervátumok magterületei), ahol különlegesen védett élőlények vannak.

2020. május 20., szerda

Császár József: Szelíd szellő

Forrás: http://erdokostolo.blogspot.com/2012/06/zold-mese-kornyezetvedelmi-mese-teszedd.html

Volt egy kis város a hegyekben, nem a hegyháton, nem is a völgy alján, hanem a kettő között, félúton. Ezért a városkában volt lent és fent. Csakhogy a felvég volt lent, az alvég pedig fent. De nem is emiatt mondom el ezt a kis történetet, hanem egészen másért.
A városkában az emberek nagyon vidáman éltek. Az utcák és parkok telis-tele szebbnél szebb fákkal és virágokkal. A virágok között, a fák alatt, az utcákon és tereken azonban mindenféle érdekes dolog hevert szanaszét. Volt ott öntöttvas kályhakarika, gyűrött, régi képesújság, műanyag uzsonnászacskó, lyukas lavór, de még csikósparheltláb is. Hevert ott minden, amit az ember el tud képzelni, de még az is, amit nem. No, nem olyan sok, amitől a virágok már nem pompázhattak, és a fű nem zöldellhetett volna. Nem is nagyon zavarta az ott élőket, már megszokták. Néha még örültek is, ha találtak egy kidobott lyukas fazekat, hazavitték, és muskátlit ültettek bele, mely aztán ott virított rendezett portáikon álló, szépen meszelt házaik tornácán. A kisebbeket az ablakokba tették. A gyerekek pedig a talált karikákhoz a talált drótokból karikahajtót hajlítottak, és naphosszat játszottak vele az utcán le s fel, szaladgálva. És ez így ment volna talán a világ végezetéig, ha a hegyi barlangban lakó Szelíd Szellő egyszer meg nem járja. De megjárta, és ettől szelídsége mindjárt elszállt. Igaz, nem végleg. De ezzel várjunk még, haladjunk csak szép sorjában.

2020. május 18., hétfő

Újabb különleges mese kisgyerekeknek sok feladattal (2.)

Designed by Mrsiraphol / Freepik
Petinek egy hétvégi délután szálka fúródik az ujjába. Éjszaka, álmában arra ébred, hogy egy fa oldalában, finom, puha mohán fekszik. Egy fa bűbájt eresztett rá, azonban akad egy segítője - egy tündér -, aki ott van vele, hogy együtt törjék meg a varázslatot. Vajon sikerül Petinek kiszabadulnia? És barátságot köt ezek után a fákkal?

Saját készítésű második játékomat INNEN lehet elindítani.
(Google-űrlap, a címe: "Erdei rejtvény kisgyerekeknek", és fákkal kapcsolatos témájú)

Típus: net-alapú (digitális) "szabadulószoba", mesébe ágyazott, kisgyerekeknek íródott (írni-olvasni még nem tudó gyerekeknek felnőtt segítsége is szükséges).

Ajánlott korosztály: nagycsoportosok, kisiskolások.

Javasolt IKT-eszközök: személyi számítógép (PC), laptop, tablet.

2020. május 17., vasárnap

Lázár Ervin: A nagyravágyó feketerigó

Forrás: https://mek.oszk.hu/kiallitas/lazar/html/mesek_nagyravagyofeketerigo.htm

A feketerigó a ligetben élt. Sárga csőre volt, ragyogó cipőgombszeme – és persze fekete volt, mint a szurok. Azért is hívják feketerigónak.
Nem tudom, ki hogy van ezzel a fekete színnel. Nyilván van, akinek nem tetszik, mert hiszen a narancssárga sokkal vidámabb, a türkizkékről és a meggypirosról nem is beszélve. De aki jobban odafigyel, annak a fekete is tetszik, ebben bizonyos vagyok. Hiszen annyiféle fekete van. Kékesen fénylő fekete, puha fekete, éjfekete, játékos fekete, meleg fekete és ki tudja, még hány.

A feketerigó fénylő fekete volt. És nem tetszett neki a fekete szín. Se fénylőn, se puhán. Dühösködött. Egy darabig még csak nem is fütyörészett – mert még vidámnak gondolná valaki. Azt mondogatta mérgesen: "Csk, csk, csk!" Olyan szép piros tollakat akart, mint a vörösbegyé, zöldeket, mint a gyurgyalagé, fehéret, mint a kócsagé, s olyan cifrát, mint a papagájé.
Ezért volt dühös. Úgy hitte, ő a legrútabb madár a ligetben.
Bánata akkor vált mégis szívbe markolóvá, amikor a kisfiú eljött a ligetbe, és azt mondta a madaraknak:
– Kellene nekem egy barát. Egy madár barát. Aki reggelenként megkocogtatná az ablakomat, és mindennap megajándékozhatnám kenyérmorzsával meg kölessel.
– Aha – mondták a madarak.
Egyedül az uhu mondta, hogy "uhu". Talán azért, mert nem szereti a kölest meg a kenyérmorzsát, de az is lehet, azért, mert mást nem tud mondani.

2020. május 16., szombat

Tordon Ákos: A kismadár kertje

Forrás: http://mesemorzsa.blogspot.com/2016_01_21_archive.html#2629274462529982669

Van nekem egy kertem. Benne télen-nyáron rigó ül az ágon. Feketerigó. Reggelente rigófüttyel köszönt engem, s ha a kertben üldögélek, mindig a fölibém hajló ágra telepedik, onnét mondja a meséit. Mert bizony az én rigóm mesemondó kisrigó. ezt a mesét is tőle hallottam:

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy mázas korsó, benne egy szem borsó. Ezt a borsószemet elvetette a kertjébe az egyszeri kismadár. Mert kertje is volt az egyszeri kismadárnak, a fészke mellett.
Ezután nem tett egyebet: eldicsekedett fűnek-fának, hogy mennyi borsó terem majd neki a kertjében, gond nélkül élhet belőle télen. Ki is kelt a borsó. Icipici szára zöldellt a világba. Megörült a kismadár, sietett az Esőhöz.
– Eső, Eső, kedves Eső – kopogtatott be hozzá – siess hozzám, kikelt a borsóm, locsold meg a kertem!
– Ebben a hónapban szabadságon vagyok – válaszolta az Eső mérgesen a háborgatásért, és becsapta ajtaját.
– Jaj, elszárad a borsóm!- ijedezett a kismadár, s a kútágasra rebbent. Onnét kiáltott le a kútnak: – Gémeskút, kedves kút, siess hozzám, kikelt a borsóm, locsold meg a kertem!
– No még ilyet! – képedt el az öreg gémeskút. S a kútágas akkorát reccsent mérgében, hogy ijedten röppent fel róla a kismadár.
Ahogy becsapta ajtaját az eső, tüstént lelohadt a mérge és sajnálni kezdte az egyszeri kismadarat. Fel is keltette a fiát, Záport:
– Eredj, édes fiam, locsold meg kicsit a kismadár kertjét, kertjében a borsót!

2020. május 15., péntek

Koramentorház - online játékok

Clipart Cute Mouse Vectors by Vecteezy
Online játszható játékok ovisoknak:
https://jatek.koramentorhaz.hu/
  • érdemes hangot adni hozzá, mert a képi (vizuális-) menüsoron/megjelenítésen túl van hang-mankó (auditív támogatás) is;
  • kétféle játékcsoportból és háromféle korosztályi bontás szerint lehet választani;

Pl. a "szobai" játékok közül: színezők, memóriajáték, gyöngyök szín szerinti válogatása, autóversenyzős, kirakós.

Nemes Nagy Ágnes: Mit beszél a tengelice?

Forrás: http://mondokatar.blogspot.com/2008/09/mit-beszl-tengelice.html

Mit beszél a tengelice?
Azt mondja a tengelice:
cipity Lőrinc, cipity Lőrinc,
tyaf, tyaf, tyaf.

– Tengelice, fönn a fán,
ilyen pici dal után
mért mondod, hogy:
tyaf, tyaf, tyaf?

– Pici madár vagyok én,
pici nótát tudok én,
cipity Lőrinc, meg egy pici
tyaf, tyaf, tyaf!

2020. május 14., csütörtök

Donászy Magda: Napraforgó

Forrás: https://mesemorzsa.blogspot.com/2015_07_23_archive.html#7607685595437475934

Nyár végére megérett a napraforgó barna magja. Zsuzska féltve őrizgette:
– Szükség lesz rá hóba', fagyba', jó lesz majd a hideg télben, tollborzoló téli szélben, mikor a víz jéggé dermed, árva madár-eledelnek.
Pár hét múlva sebbel-lobbal megjött a tél bunkósbottal. Lépte nyomán minden fagyott. Megálltak a kis patakok.
Odafenn a magas égen felhők ültek hófehéren. Aztán egyre lejjebb szálltak, majdnem súrolták a fákat.
Esett a hó szüntelenül, erdőn, mezőn, a ház körül.
Zsuzska reggel arra ébredt, frissen esett hó fehérlett erdőn, mezőn, dombon, hegyen. Szegény madár, most mit egyen?
A madárnép ázva-fázva keresgette: hol találna védett helyre, száraz ágra, ahol nem fagy oda a lába. De hiába, mindhiába: hó borul az egész tájra. Panaszolták a madarak:
– Csip-csip! A mag mind ott maradt, új tavaszig a hó alatt.
Zsuzska kiszólt:
– Gyertek ide! Napraforgó reggelire!

2020. május 12., kedd

Honlapajánló - Csipogó (madarakról kisebbeknek - MME)

Jó szívvel ajánlom a csipogo.hu oldalt, ahol rengeteg érdekes dolog található a madarakról...

Honlapajánló az MME honlapjáról:

Kedves Madárbarátok! A Madarak és Fák Napja alkalmából sok szeretettel mutatjuk be nektek az MME gyerek honlapját, a Csipogót (www.csipogo.hu). Számos témát dolgoztunk fel és „fordítottunk” le gyerek nyelvre illusztrációkkal, egyszerűbb játékokkal. Ha tetszik az oldal ajánljátok ismerőseiteknek. Reméljük, sokat tanultok belőle és örömöt szerez majd a honlap felfedezése az egész családnak.

A honlap e-learningként is működik. Lehetőségeinkhez mérten folyamatosan bővítjük majd statikus oldalainkat (Madárkisokos, Madarak, Tudástár) újabb tartalmakkal. A legfrissebb információkkal a hírek és az eseménynaptár felületen találkozhattok. A honlapot az MME oldalról is eléritek a jobb oldalon található Csipogó bannerra kattintva.

Egy kis segítség a honlap használatához:
Pitypalaty Panni segít a tájékozódásban, a Madárkisokos és a Madarak menű oldalain találkozhattok vele. Visszavisz az adott téma kezdőoldalára.
Ha ezt az ikont látod, aktív feladatod van az oldalon.Összerakni, szétszedni, kattintani, húzogatni stb.
Ha nagyítóval találkozol, meg kell figyelned valami fontosat.
Ha a fülhallgatós ikonhoz érsz, hallgatóznod kell.
Ez az ikon a kapcsolódást jelenti más tartalommal vagy más oldalakkal.
Ha ezt az ikont látod, barkácsolásra fel!
Egy-egy témát több részre bontottunk, hogy ne kelljen egyszerre sokat olvasnod. Ez az iránytű mutatja neked a tartalmak alján hogy van még folytatás, és ha érdekel a téma belemerülhetsz mélyebben.

Zelk Zoltán: Mit mondanak a madarak?

Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/113995/zelk-zoltan:-mit-mondanak-a-madarak-kiscimbora

Hát te igazán megérted,
mit a madarak beszélnek?
nemcsak csipegnek, pityegnek,
fütyülnek és csiripelnek?
-Ó, dehogyis, szólnak mást is,
van őnekik szavuk száz is,
vagy talán még ezerszáz is!

Cinke
Hallgasd csak a cinegét,
azt mondja, hogy: "Nyitnikék!
Elolvadt a hó, a jég
ne aludjon kert, a rét,
az a dolguk: nyitni, nyitni,
virágot, rügyet kinyitni,
nyitni, nyitni, nyitnikék!"

2020. május 11., hétfő

A madarak éneke

Forrás: http://gyerekoldal.reformatus.hu/honlapok/mesek/leo_mesek/honlapok/madar_enek.htm

Kép forrása: clipart.email
Élt egyszer egy legény, aki igen sokat járt-kelt az erdőben. Szerette a madarak énekét hallgatni; nézni, ahogy tavasszal virágba borulnak a fák.
Egyik nap, amikor az erdő ösvényeit járta, meglátott az avaron egy cinegét. A cinke ott feküdt, beteg volt, eltört a szárnya, nem tudott repülni. A legény lehajolt hozzá, megnézte, a kezébe vette. Még soha sem látott madarat ilyen közelről. Tetszett neki a kis fekete feje, sárga tollai.
Megszólította:
– Ne félj semmitől, kismadár! Látom, eltört a szárnyad. Minden nap eljövök hozzád, hozok neked élelmet, addig, amíg meggyógyulsz, és így nem kell elpusztulnod.
A cinege pedig elkezdte énekelni a nyitnikéket és mindenfélét, amit a cinegék tudnak. A legény hallgatta, nagyon tetszett neki a madár éneke.
Amikor másnap visszatért, hozott neki egy jókora hernyót. A cinege bekapta az ízletes falatot, és ismét énekelt.
Teltek a napok és a hetek, meggyógyult az eltörött szárny. A madár ismét egészséges volt, vidáman röpködött.
Akkor a legény így szólt hozzá:

Tóth Árpád: A fa

Oh nézd a furcsa ferde fát,
Mint hajlik a patakon át,
Oh lehet-e, hogy ne szeresd,
Hogy benne társad ne keresd?
Már ága között az arany napot
Nem tartja, madara elhallgatott,
Virága nincs már, sem gyümölcse,
Ő mégis áll, az alkony bölcse,
Mint a tünődő, ki ily estelen
A végtelen titkába elmerűl
És testtel is szelíden arra dűl,
Amerre lelke vonja testtelen...

2020. május 10., vasárnap

Az erdő fohásza


Forrás: http://termeszetbaratikor.network.hu/kepek/radine_zsuzsa_kepei__nyiregyhaza_emisszio_erdopasztorok_viragvedelem/erdo_fohasza


AZ ERDŐ FOHÁSZA

Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon,
Én vagyok tornácod barátságos fedele,
Melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől,
És gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja, és vagyok asztalod lapja,
Én vagyok az ágy, amelyben fekszel,
A deszka, amelyből csónakod építed.
Én vagyok házad ajtaja
Bölcsőd fája ...
... Koporsód fedele.
Vándor, ki elmégy mellettem,
Hallgasd meg kérésem:
Ne bánts!

2020. május 8., péntek

Mese Csöpiről, a kis rigóról

Forrás: http://taborozok.network.hu/blog/taborozok-eletkepek-hirei/madarak-es-fak-napjara-mese-csopirol-a-kis-rigorol

MME - feketerigó fióka
(Érdekes cikk az MME honlapján >>>> A talált madárfiókák...)
Élt egyszer a kerekerdőben egy rigópár. Szép fészket is építettek a bokrok közé. Vékony, de erős gallyakból fonták, fűszállal és puha pihetollakkal bélelték. A rigómama lerakott négy picurka kis tojást, és a papával mindketten nagy szeretettel, odafigyeléssel vigyáztak rá.
A mama naphosszat melengette a tojásokat, többször megforgatta őket, a papa pedig a közeli bokrokon és fákon figyelt, nehogy valaki zavarja a költést. Messzehangzó énekével boldogan adta tudtára a környék lakóinak, hogy itt nemsokára négy kisrigó fog kikelni a tojásból. Arra persze nagyon vigyázott, nehogy túlságosan közel csalogassa a környék falánk, cirmos kandúrját vagy a félelmetes fészekrabló hollót, estleg a ragadozó karvalyt.

Telt múlt az idő és egyszer csak a rigómama boldogan újságolta párjának, hogy már hallja is, hogy a kicsinyek hogyan kopogtatnak belülről a tojáshéjakon; bizony, holnap reggelre áttörik kis csőrükkel azt, és ki is fognak kelni.

2020. május 7., csütörtök

Matematika - Kis felfedező - méhecskés játék

Online játszható játék INNEN.

Fejlesztő: Balázs-Diák Kft.
Demo-játék, így a funkcióknak csak egy része érhető el. 

Feladat: egy négyzethálós mezőben a kiindulóponttól kezdve - nyilak segítségével - meg kell adni a méhecskének, hogy merre menjen. Annyi négyzetnyit repülhet előre/hátra/jobbra/balra, amennyi pötty a 2 dobókockán együttesen szerepel. Ha ennyi lépésből nem tudott kijutni, újra kell dobni (azaz rákattintani a dobókockákra) - és újra lehet próbálkozni, még végül sikerül a "cél" mezőre rárepülni.

A játék menete:
  • Amikor indul a játék, meg kell adni paramétereket: 
  1. egyszerűsített mezőgrafikák: a választható mezők szürkék legyenek-e;
  2. lépések jelölése: a nyilak kiválasztásával egyidőben a lépésnek megfelelő mező is jelölt;
  3. dobókocka maximális értéke: hány pötty legyen legfeljebb egy-egy dobókockán;
  • A bal felső sorban látszódnak a dobókockák - rá kell kattintani erre a területre, ezzel határozzuk meg, mennyit kell majd lépni összesen.
  • A nyilakra kattintva elkezd az első sor töltődni, majd a második sor... stb.
  • Nyilván olyan sorrendet lehet csak megadni, ami "leléphető", azaz a tábláról nem lehet lelépni, sem jelöletlen területre lépni (többféle pálya van, és csak fű felett repülhet a méhecske). Az "x"-re kattintva az utolsó lépést vissza lehet vonni.
  • Ha megvan a terv, merre repüljön a méh, akkor a háromszög gombra kattintva elindul a megadott útvonalon.
  • Addig kell léptetni ide-oda, míg végül rárepülhet a "cél" mezőre - ekkor van vége a játéknak.

2020. május 5., kedd

Egy egészen különleges mese kisgyerekeknek sok feladattal

Designed by 0melapics / Freepik
Lili királykisasszony a szüleitől egy egészen különleges felhúzható madarat kap születésnapjára. A délutáni zsúr előtt még alszik egy kicsit. Épp, amikor a madara rárepül a szék háttámlájára hímzett fa ágára, kezdetét veszi Lili álma. Egy erdő boszorkánya fogva ejti egy varázstönkbe... szerencséjére akad segítője egy manó személyében, aki végigkíséri a feladatokon. Vajon sikerül Lilinek megmenekülnie és ott lehet a délutáni szülinapi zsúrján? És vajon milyen madarat kapott a szüleitől? Mindez kiderül, ha te is figyelemmel kíséred a mesét és aktívan alakítod az eseményeket...

Saját készítésű játékom, INNEN lehet elindítani.
(Google-űrlap, a címe: "Madaras rejtvény kisgyerekeknek")

Típus: net-alapú (digitális) "szabadulószoba", mesébe ágyazott, kisgyerekeknek íródott (írni-olvasni még nem tudó gyerekeknek felnőtt segítsége is szükséges).

Ajánlott korosztály: középsősök, nagycsoportosok, kisiskolások.

Javasolt IKT-eszközök: személyi számítógép (PC), laptop, tablet.


>>>> !! >>>>  CSAK A JÁTÉK UTÁN SZABAD MEGNÉZNI:
(Az egérrel való kijelölés után fog látszódni a szöveg, mert fehér betűkkel írtam!)
Idén ugyan elmarad, de egyébként minden évben megszervezi az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) a "Fülemülék éjszakája" elnevezésű rendezvényét, országos szinten, több helyszínnel. Budapesten, a Margitszigeten odukat is meg lehet nézni ilyenkor. Jó szívvel ajánlom ezt a programot!

2020. május 2., szombat

Kányádi Sándor: Májusi szellő

Forrás: http://mek.niif.hu/02600/02673/html/vers0801.htm#16
Az általam felolvasott vers letölthető innen (MP3-formátumban):
https://drive.google.com/drive/folders/12iCC8sbKhhi266eHwiv7cb881TaI_UEc?usp=sharing

Almavirággal
futkos a szellő,
akár egy kócos
semmirekellő.

Kócosnak kócos,
de nem mihaszna,
okot nem ád ő
soha panaszra.

Füttyöget olykor,
mintha ő volna
a kertek kedves
sárgarigója.

2020. május 1., péntek

Benedek Elek - Szeresd a fát

Forrás: http://uni-sopron.hu/benedek-elek-szeresd-a-fat
Az általam felolvasott vers letölthető innen (MP3-formátumban):
https://drive.google.com/drive/folders/12iCC8sbKhhi266eHwiv7cb881TaI_UEc?usp=sharing 

Szeresd a fát, hisz ő is érez,
Szép gyöngén nyúlj a leveléhez;
Ágát ne törd, lombját ne tépjed,
Hagyd annak, ami: épnek, szépnek,
Ne bántsd a fát!

Ő is anya, minden levele
Egy-egy gyermek, gonddal nevelve;
És gyermek minden ágacskája,
Szeretettel tekints föl rája,
Szeresd a fát!

Édes gyümölcsét várva-várod,
S mégis letépnéd a virágot?
Szegény virág gyorsan elszárad,
S te bánkódol majd, késő bánat!
Ne bántsd a fát!

2020. április 30., csütörtök

Tamkó Sirató Károly: Öt kis madárka

Összebújt öt kis madárka.
Nem zavarja őket semmi.
Suttogó hangjuk csicsergi:
mégiscsak szép,
mégiscsak jó
apró kis madárnak lenni.

2020. április 28., kedd

A méhkirálynő

Forrás: https://www.nepmese.hu/mesetar/nepmesek/mesek/a-mehkiralyno
Grimm legszebb meséi (Móra Ferenc Könyvkiadó Budapest, 1965.)
Az általam felolvasott mese letölthető innen (MP3-formátumban):
https://drive.google.com/drive/folders/12iCC8sbKhhi266eHwiv7cb881TaI_UEc?usp=sharing 

Egyszer egy királynak a két nagyobbik fia elindult szerencsét próbálni. Úgy elkanászodtak odakint a nagyvilágban, hogy haza se mentek többé.
Otthon egy ideig várták őket, aztán a legkisebb királyfi, akit Tökfilkónak hívtak, fölszedelőzködött, és a keresésükre indult. Hosszú ideig vándorolt, míg rájuk talált. Hanem a bátyjai kinevették:
– Ez az együgyű maga akar megbirkózni a világgal – mondták – mikor nekünk kettőnknek sem sikerült, pedig mennyivel okosabbak vagyunk nála!
– Akkor gyerünk együtt mind a hárman – ajánlotta Tökfilkó.
A bátyjai beleegyeztek, így hát hármasban mentek tovább. Egyszer csak egy hangyabolyhoz értek. A két nagyobbik föl akarta túrni, hadd lássák, hogyan futkosnak ide-oda a riadt kis hangyák, hogyan cipelik magukkal kétségbeesetten a tojásaikat.
A legkisebbik azonban elébük állt:
– Hagyjátok békén ezeket az állatokat! Nem engedem, hogy bántsátok őket!
A két nagyobbik ráhagyta.
– Csak nem fogunk összeveszni egy hitvány hangyabolyon! – mondták.
Ballagtak tovább. Csakhamar egy tó tűnt föl előttük, rengeteg kacsa úszkált rajta, csak úgy fehérlett tőlük a víz színe.

2020. április 27., hétfő

Gazdag Erzsi: A méhecske inge

Az általam felolvasott vers letölthető innen (MP3-formátumban):
https://drive.google.com/drive/folders/12iCC8sbKhhi266eHwiv7cb881TaI_UEc?usp=sharing

Szomorkodik a méhecske:
Kimosta az ingét,
ökörnyálra terítette,
szél szárnyára kerítette,
s a felhőbe repítette,
mint a könnyű pillét.

Föltekint a bodzafára.
Könnye kőre csorran:
„Cinkemadár, ha arra jársz,
ingecskémre ha rátalálsz,
kapd csőrödbe nyomban
s hozd le nekem onnan!”

Cinkemadár megsajnálta,
szólt a pacsirtának:
„Itt egy kis méh panaszkodik,
inge szélbe kapaszkodik,
valahol a felhőn úszik
lengő vitorlának.